Birapport 2

Birapport 2

Birapport 2 kommer direkt från biodlaren. Nu står vi otåliga och småstampar, nja men faktum är att vår första skörd blir senare än vad det varit de sista åren. Det är fullt i kuporna, jaha tänker ni kanske varför slungar de inte då? Trots det är fullt i kuporna är ramarna ännu inte tillräckligt övertäckta, men det kan gå fort om det vill sig väl. Vildhallonen blommar nu för fullt, men även lingon och vitklöver. Hallonblomman tillhör våra bins huvuddrag, vilket blir en mycket god honung. Det ska bli spännande och se vad det blir för blommix eller rättare sagt nektarmix som bina får ihop. Snart dags och slungningsrummet står beredd.

Visste du att en skattlåda med 10 honungsramar kan väga upp till 30 kg. Lägg sedan till full mundering i form av skyddsoverall, nätslöja över huvudet, gummistövlar och gummihandskar det blir snabbt varmt. Det finns dock biodlare som väljer att arbeta med bina utan skyddskläder vilket alltid är en risk.

Nyslungad honung- en delikatess

Jag ser fram emot den första honungen att få ringla den över solvarma jordgubbar. Eller när vi slungar är det så gott att stoppa lite honung och avtäckningsvaxet i munnen. För det är ju så att när den är helt nyslungad innehåller den även den så nyttiga mjölksyran. Vaxet används som tuggummi en stund innan det slängs.

Nytt för i år är att vi ska försöka sälja nyslungad honung till dig, du kanske får vänta någon dag extra därför väder och vind spelar in. Vi vill ju inte störa bina om det regnar och vi vill att du ska få nyslungad honung. Nyslungad honung är något du aldrig kan köpa i affär och dessutom är det en ren delikatess. Tänk dig till solvarma jordgubbar och glass eller ringla över getosten.

När slungningen kommit igång kommer också de smaksatta fram på hyllorna och i år blir det några nya spännande smaker. Vill du redan nu kika på vårt sortiment av smaksatta

nyslungad honung

För att du inte ska missa när vi börja slunga får du gärna gilla oss på facebook, jag brukar meddela där när det är dags. Har du vägarna förbi Rånnemåla är du hjärtligt välkommen, du får givetvis provsmaka vår nyslungade honung. Däremot kan vi inte erbjuda jordgubbarna till honungen.