Birapport

Birapport

Birapport direkt från biodlaren. Lycka är att stå under ett blommande körsbärsträd och höra bina surra. Ja så fort solen kommer fram, kommer även bina. Nu är både plommon och körsbärsblom snart över. Men redan står päron, blåbär och äppelblom i startgropen till att slå ut. På vår gräsmatta har bina gott om maskros, vilket ger en mycket god honung. I vanliga fall brukar det vara fullt med bin i blommorna men inte i år.

Varje honungsskörd blir unik då bina väljer vilka blommors nektar är bäst just nu. Jag ser fram emot den ljusa och underbara försommarhonungen. Jo det finns honung i kuporna, vi har kört runt till de olika bigårdarna och inspekterat. På flera samhällen har vi satt på extra lådor så de har nånstans att lägga den goda nektarn. Nu har det varit kallt några dagar och veckan som kommer verkar det bli mest regn. Vid kyla och regn sitter bina inne i kupan och äter upp det de dragit in. Drottningen lägger ägg och när de är klara till att krypa ut då gäller det att det finns mat till alla.

Vilken honung är din favorit?

Men nu ska vi inte måla han på väggen innan sommaren har kommit. En fördel med allt regn nu på försommaren är att det blir goda chanser till ljunghonung. Det skulle i sådana fall skulle bli för fjärde året i rad.

Vår honung är slut sedan många månader så vi hoppas och håller tummarna för en bra bisäsong. Vi hoppas få fram flera olika av de naturella sorterna. När slungningen kommit igång kommer också den smaksatta fram på hyllorna och i år blir det några nya spännande smaker. Vill du redan nu kika på vårt sortiment av smaksatta

För dig som vill ta en utflykt till vårt lilla smultronställe i lilla Rånnamåla så ska du veta att du är hjärtligt välkommen, men snälla ring innan. Vi kanske är och hälsa på hos bina, dessutom så tillåter vi endast ett sällskap i taget i butiken. När du kommer får du givetvis provsmaka alla de sorter vi har och har du tur kanske vi även har nyslungad honung till dig. Så än en gång hjärtligt välkommen till vårt lilla smultronställe, en röd liten stuga i skogen med bisurr och fågelsång.